• history-of-dubrovnik-church-of-st-blaise-in-dubrovnik-at-dawn-hotel_dubrovnik-1.jpg

Povijest Dubrovnika

Biser Jadrana ", smješten na dalmatinskoj obali, postao važan mediteranska pomorska sila od 13. stoljeća do danas. Iako je teško oštećena u potresu 1667. godine, Dubrovnik je uspio sačuvati prekrasne gotičke, renesansne i barokne crkve, samostane, palače i fontane. opet Oštećeni u 1990 od strane oružanih sukoba, to je sada u žarištu velike sanacijskog programa koordinira UNESCO-a.


Rana povijest Dubrovnika

Glavni povijest Dubrovnika obično usredotočuje na malom naselju na mjestu Dubrovnik u prapovijesnih vremena; ovo naselje, u stvari, bio je na otoku Laus koji je, u to vrijeme, odvojen od kopna močvare. Tu je i veći grčko naselje u neposrednoj blizini na ono što se naziva Epidauros (današnji Cavtat).

Invazije Slavena u 7. stoljeću uništio Epidauros i drugih zajednica na tom području, zbog čega stanovnici pobjeći u Laus. Laus vremenom mijenja se Rauš koji je pak postao Ragusa - što je povijesni naziv za Dubrovnik. Oko tog vremena, sama Dubrovnik je osnovan od strane Hrvata (ime potječe od duba, što znači hrast i Dubrava, što znači drvo - čudi, naselje je za hrastove šume).

Ragusa i Dubrovnik na kraju spojio kad je močvarno između njih bio je ispunjen.

Druga teorija o dubrovačkoj povijesti koji je dobivanjem težine je da je zapravo velika grčka naseobina u kojoj Dubrovnik nalazi se danas i da je grad zapravo je grčkog podrijetla.


Rast i prosperitet

Dubrovnik je znatno proširio iz 9. stoljeća pa nadalje i kao dio Bizantskog carstva, tako da se u 12. stoljeću, čak je smatran kao nešto od opasnosti u Veneciju i njezine Republike. On je došao pod napadom od Venecije, a od 1205. do 1358. pao je pod vlašću.

Stari grad je dovršen u 13. stoljeću i ostaje gotovo nepromijenjena sve do današnjih dana. Visoke zidine ga okružuju i postoje samo dva ulaza u stari grad, što je dovelo do Straduna, gradskog šetališta.

U 1358. Ugovor iz Zadra vidio Dubrovnik prestaje biti pod venecijanskom vlašću i umjesto toga postala hrvatsko-ugarske, iako je imala veliku samostalnost.

Od 13. stoljeća nadalje, Dubrovnik doživio niz važnih zbivanja koja povećao svoju važnost. Statuti 1272. postavio temelje za politički i pravni život u gradu. Iz trgovine 14. stoljeća s lokalnom području procvjetao i grad prosperira industrijski i kulturno. Dubrovnik je imao brojne napredne objekata za to vrijeme - ljekarna je otvorena 1317. godine i sirotište u 1432.