• history-of-dubrovnik-church-of-st-blaise-in-dubrovnik-at-dawn-hotel_dubrovnik-1.jpg

Историја Дубровника

Тхе 'Бисер Јадрана ", која се налази на далматинској обали, постао важан Медитеран море снага из 13. века па надаље. Иако тешко оштећена у земљотресу 1667. године, Дубровник је успео да сачува своје лепе готике, ренесансе и барока цркве, манастире, палате и фонтане. поново оштећена током 1990-их оружаног сукоба, сада је фокус великог програма обнове координирани од стране УНЕСЦО.


Рана историја Дубровника

Главни Историја Дубровника обично се концентрише на малом насељу на локацији Дубровника праисторије; ово насеље, у ствари, био је на острву Лауш који је, у то време, одвојен од копном мочвару. Ту је већи грчки насеље у близини у оно што се зове Епидаурос (данашњи Цавтат).

Инвазија од Словена у 7. веку уништио Епидаурос и друге заједнице у овој области, изазивајући становнике да побегну на Лаушу. Лауш коначно промењен у Раус што заузврат постала Рагуса - што је историјски назив за Дубровник. У то време, сама Дубровник је основан од стране Хрвата (назив која произилази из дуб, што значи храст и Дубрава што значи дрво - не изненађује, насеље је од храстове шуме).

Рагуза и Дубровник на крају спојиле када је мочвара између њих је попуњен.

Друга теорија о историји Дубровника који се добија на тежини је да је у ствари велики грчки насеље где се налази и данас Дубровник и да је град, у ствари, има грчке порекло.


Раст и просперитет

Дубровник значајно проширен из 9. века надаље и као део Византијског царства, па до 12. века је чак сматра донекле претња Венеција и њена Републике. Она је нападнута из Венеције, а од 1205. до 1358. пао под њеном влашћу.

Стари град је завршен у 13. веку и остаје практично непромењен до данас. Високи бедеми га окружују и само постоје два улаза у Стари град који доводе до Страдуну, града шеталишта.

У 1358. Споразум из Задра видео Дубровника престали бити под Венецији владавине и уместо тога постати хрватско-мађарски, иако је имала велику независности.

Од 13. века па надаље, Дубровника доживела велики број важних догађаја повећао свој значај. Статутима из 1272 поставио темеље за политички и правни живот у граду. Из трговине 14. века са локалном региону цветала, а град је напредовала индустријски и културно. Дубровник је имао велики број напредних објеката за то време - апотека је отворена 1317. године и сиротишту у 1432.